Potrawy pięknie podane

W jedzeniu liczy się oczywiście smak. Musi być wyjątkowy, wykwintny i niepowtarzalny. Tak uważają smakosze. My mówimy po prostu, że jakieś danie jest pyszne i nie trzeba o tym dyskutować. Ale nie tylko smak jest ważny. Doceniamy również zapach danej potrawy, ale czy doceniamy także jej wygląd? Czasami zapominamy, że to, jak danie wygląda, jest także bardzo ważne. Czasami wystarczy dodać do kanapek kilku kolorów za pomocą warzyw, a dzieci od razu chętniej je zjedzą. Do spaghetti dodajmy pomidory koktajlowe i świeże listki bazylii, a zobaczymy jak bardzo zmienia to wygląd całej potrawy. Najlepszym przykładem są restauracje. Gdy jemy coś w ekskluzywnym miejscu, wszyscy bardzo się starają, żeby potrawa wyglądała atrakcyjnie. Bo właśnie na jej wygląd zwracamy uwagę na samym początku. Dlatego, nawet jeśli gotujemy tylko dla naszej rodziny, postarajmy się, żeby nasze potrawy wyglądały ciekawie. Dzięki temu spożywanie ich stanie się przyjemniejsze.

Comments are closed.