Jak gotujemy pierogi…

Kiedy zaczynamy gotować pierogi, to jesteśmy wniebowzięci. Uważamy to za nasz tradycyjny wymysł kulinarny, uważamy, że są najlepsza potrawa na świecie kojarzona tylko z Polską. Ale nie łudźmy się, nie jesteśmy w tej materii szczególnie oryginalni, wszak światowa gastronomia zna wiele tego rodzaju potraw, ugruntowana pozycja wielu z nich pozwala nawet sądzić, że polski pomysłodawca pierogów wzorował się na przepisach innych. Bo przecież klejone ciasto z nadzieniem to nic nowego, znane jest w wielu kulturach kulinarnych, tam jednak ma zupełnie inne nazewnictwo i nieco inne nadzienie. Jednym razem będzie to mięso, innym razem będzie to inny rodzaj specyfiki kulinarnej, ale na pewno będzie tutaj wiele możliwości. Niemniej nie musimy się naszych pierogów wstydzić, bo jeśli tę potrawę dobrze przygotować, to na pewno będzie wiele powodów do radości.Oczywiście gastronomia całego świata nie zna tematów tabu, każda wersja potrawy może wprowadzić w stany euforii, oby tylko wykorzystać swoje kulinarne zdolności i stworzyć coś, co będzie w stanie zachwycić ludzkie podniebienie. Niemało jest tutaj teorii mówiących o tym, że pierogi są typowo Polskie, ale przecież nie można wierzyć tej głupiej teorii.

Comments are closed.