Kiedy pada pytanie o chińską kuchnię, to często odpowiadamy na to wszystko dominacją ryżu. Ale oczywiście jest to takie trafne skojarzenie, jak by się mogło przeciętnie wydawać. Dlaczego? Chińszczyzna to nie tylko ryż, w zasadzie tego rodzaju strawy to dzisiaj rzadkość. Chińska gastronomia jest bardzo zróżnicowaną, nierzadko owe potrawy opierają się o warzywa i mięso, a ryż to tylko dodatek do całości. Wiadomo – zupełnie inaczej wygląda sprawa jedzenie w samych Chinach, a inaczej ma się ta sprawa w przypadku knajp w Polsce serwujących chińskie potrawy. Wszak gastronomia na całym świecie jest różną, stosuje się innych narzędzi i innych technik do przygotowania potrawy. Każde społeczeństwo ma też inne gusta kulinarne, toteż to, co jednym smakuje na innym kontynencie może się okazać w smaku mdłe i nijakie. Toteż warto zdać sobie sprawę z tego, że kucharze z Chin inaczej przyprawiają swoje kulinarne działa w Chinach, a inaczej w Polsce, jeszcze inaczej chińszczyzna będzie smakowała w Afryce lub na kontynencie amerykańskim. Zapewne ci, dla których gastronomia jest całym życiem w tym temacie będą meli więcej do powiedzenia, jeśli wiec kogoś to interesuje, to zachęcamy do aktywności na rozmaitych forach internetowych.