Zwykły śmiertelnik nie znający się na medycynie nie powinien sam ordynować sobie witamin na takie czy inne dolegliwości, powinien natomiast dołożyć wszelkich starań, by jego codzienne pożywienie zawierało jak najbogatszy asortyment biokatalizatorów. Źródłem witamin są nie tylko owoce i warzywa, ale i wszystkie produkty całościowe, przy czym pamiętać należy, że w owocach, korzeniach i nasionach witaminy mieszczą się przede wszystkim tuż pod skórką. Odżywiając się całościami dostarczamy organizmowi dość witamin, ale muszą to być „całości” bardzo różnych rodzajów. Zasada spożywania możliwie najróżnorodniejszych pokarmić jest bardzo ważna, gdyż zapobiega ewentualnym niedoborom. Toteż pilnie wyzyskiwać trzeba wszystkie surowizny, które ukazują się na rynku, nie gardząc żadnym gatunkiem owoców i jarzyn, przy czym w codziennym jadłospisie uwzględniać należy nie tylko jarzyny korzeniowe, ale również liściaste. Zawarty w nich zielony barwik — chlorofil — stanowi cenny materiał dla budowy krwi. Pamiętajmy, że zdrowie kupuje się nie w aptece, lecz u ogrodnika. Dopiero wtedy wejdziemy na drogę długowieczności, gdy surowe owoce i warzywa staną się tak samo tanim i powszechnie dostępnym produktem pierwszej potrzeby jak chleb.