Zasady diety wielowarzywnej

Od najmłodszych lat rodzice tłumaczą nam, ze warzywa to samo zdrowie. Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić – dieta bogata w warzywa rzeczywiście jest bardzo zdrowia! Pozostaje jednak pytanie: czy jadłospis oparty tylko i wyłącznie na warzywach jest rzeczywiście taki zdrowy? Dietetycy są zgodni: jest to dobra dieta, ale pod warunkiem,, że traktujemy jako jako tygodniowe oczyszczenie organizmu. Podstawę jadłospisu ułożonego zgodnie z zasady tej diety stanowią rośliny strączkowe, które dostarczą naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, przy dużym udziale błonnika. Warzywa podzielona są zgodnie z kategoriami kolorystycznymi na: białe, czerwone, żółte, zielone i fioletowe. Dobrze skomponowana dieta wielowarzywna powinna zawierać produkty z każdej z wyżej wymienionych grup, aby zapewnić odpowiednią ilość właściwych składników organizmowi. Zasadniczo, odżywianie się tylko i wyłącznie warzywami jest zdrowe, pod warunkiem, ze potraktujemy je jako krótką odskocznię w tradycyjnej diecie.

Comments are closed.