Znaczenie węglowodanów w diecie

Węglowodany są jednym z najważniejszych składników pożywienia i są przede wszystkim głównym źródłem energii dla organizmu. Dlatego powinny stanowić bardzo dużą część każdej prawidłowej, dobrze zbilansowanej diety. Można bardzo wiele usłyszeć o szkodliwości węglowodanów. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że węglowodany złożone, które można znaleźć na przykład w pełnych ziarnach, rozkładają się powoli i nie powodują tycia.

 

Niebezpieczne są tylko węglowodany proste, które w największych ilościach można znaleźć w przetworzonej żywności, na przykład białym pieczywie, słodyczach oraz słodzonych napojach. To one są szkodliwe i odpowiedzialne za odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dlatego trzeba z dystansem podchodzić do różnych diet zakładających drastyczne ograniczenie węglowodanów na rzecz białek i tłuszczów. Nie jest to z pewnością jadłospis zdrowy dla organizmu, ponieważ zaburza naturalne funkcjonowanie metabolizmu. Chociaż może rzeczywiście doprowadzić do zrzucenia wagi, jednocześnie naraża różne organy, na przykład wątrobę na uszkodzenie.

Comments are closed.