Gastronomia się zmienia. Zarówno pod względem technologicznym, jak i kulinarnym, w tym drugim wypadku chodzi między innymi o naszą sławetną globalizację, bo przecież zaczynamy się fascynować egzotyczna kuchnia zapominając o naszych tradycyjnych smakach. Jeśli z kolei mówimy o ten pierwszy aspekt, czyli procesu rozwoju technologicznego, to możemy pokusić się o stwierdzenie, że to najbardziej interesujący aspekt współczesnych czasów. Dlaczego? Tutaj przecież mamy do dyspozycji między innymi piece konwekcyjno parowe, dzięki jakim uda się w kuchni restauracji wykonać praktycznie każde zadanie, zarówno podgrzać jakieś danie, jak i upiec mięso, pieczywo, niekiedy owych pieców używają nawet cukiernicy w swoich świetnych pracach. Nie ma cienia wątpliwości, że ta nowoczesność zaczyna nas coraz bardziej fascynować. Bo kochamy komfort w pracy, a piece konwekcyjno parowe pozwalają nam na unowocześnienie i poprawę wydajności pracy samych kucharzy a to często przekłada się też na jakość potraw. Trzeba więc stawiać na nowoczesne urządzenia, te wszak znacznie zmieniają wizerunek polskiego restauratora. Tylko one są w stanie zagwarantować nam restauracyjny sukces. Jest to kwestia, jaka wymaga profesjonalnego podejścia.