Do pizzy się nie przyda

Są tacy mądrzy, którzy piece konwekcyjno parowe chcą wykorzystać do pieczenia pizzy. Musimy jednak sobie uświadomić, że nie jest to najrozsądniejszy pomysł, wszak tego rodzaju mechanizmy gastronomiczne mają zupełnie inne przeznaczenie. Bez cienia wątpliwości jest to kwestia bardziej złożona i zaawansowana, ale też wiedzmy, że są określone zasady i przede wszystkim wyjątki. O czym mowa? O tym, że dzisiaj na rynku piekarniczym są bułeczki o smaku pizzy. Jeśli piekarz umiejętne się obchodzi z takimi pomysłami, to na pewno piece konwekcyjno parowe mogą się rzeczywiście przydać do produkowania smaku pizzy. Nie jest to jednak takie łatwe, jak się powszechnie wydawać może, bowiem i tego rodzaju wypieki muszą być prowadzone rozsądnie, bo przecież bułka o smaku pizzy to zupełnie inna sprawa niż klasyczne ciasto z dodatkami. Tego nie da się zastąpić, a niestety jeśli chcemy pizzy, takiej z prawdziwego zdarzenia, to piece konwekcyjno parowe nie mogą zastąpić prawdziwych pieców opalanych drewnem lub też gazem. Pieców, dedykowanych pieczeniu pizzy. Nie ma się jednak co załamywać, jeśli idealnie zestawić cały asortyment w kuchni, to na pewno uda się wygospodarować trochę kasy, by kupić i piece konwekcyjno parowe i piece specjalistyczne do pizzy.

Comments are closed.