Podstawową zasada, której należy przestrzegać w diecie hiszpańskiej, jest kontrolowanie kaloryczności posiłków – porcja nie powinna przekraczać 160 kcal. Jak widać po zalecanej kaloryczności, jest to dieta mocno rygorystyczna, dlatego też nie zaleca się jej osobom w okresie dojrzewania i matkom karmiącym. Na szczęście, przygotowanie posiłków zgodnie z jej zasadami jest proste i szybkie. Dlaczego? Dieta hiszpańska opiera się w dużej mierze na półproduktach (np. tuńczyk w puszce) i owocach oraz warzywach, których obróbka jest zazwyczaj bardzo szybka. Rygorystyczne stosowanie jej zaleceń przyczynia się do utraty około 3 kilogramów tygodniowo. Z uwagi na fakt, że ta dieta prowadzi do dość szybkiego chudnięcia, niesie ze sobą dość duże ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po zaprzestaniu jej stosowania. Dietetycy zalecają dodatkowo, aby nie stosować jej dłużej niż przez 2 tygodnie – nie jest to zatem sposób na stałe odżywianie się, ale na chwilową odskocznię od dotychczasowego sposobu jedzenia, jaki stosujemy.