W kolorowych magazynach oraz w poradnikach można znaleźć wiele wskazówek dotyczących prawidłowego komponowania posiłków. Dotyczą one głównie różnych skomplikowanych zasad niełączenia różnych grup żywność. Są to często bardzo złożone reguły, które mogą w dużym stopniu utrudnić codzienne życie, dlatego wiele osób zastanawia się, czy rzeczywiście warto je przestrzegać. Nie da się ukryć, że trzeba przede wszystkim zatroszczyć się o ilość oraz częstotliwość posiłków.
Najlepiej jeść pięć niedużych posiłków o stałych porach. Takie postępowanie ma najlepszy wpływ na układ pokarmowy, ale także pomaga w zapobieganiu objadaniu się, które może być spowodowane zbyt dużymi przerwami między kolejnymi posiłkami. Trzeba także pamiętać o tym, że w posiłkach powinny znajdować się najważniejsze składniki odżywcze, głównie biała, tłuszcze oraz węglowodany. Każdy posiłek powinien również dostarczać organizmowi błonnika, poprawiającego pracę jelit i pomagającego w zapobieganiu częstym, nieprzyjemnym zaparciom.