Odkąd wzięliśmy się zza nowoczesne gotowanie, odkąd do naszego menu zaczęliśmy wprowadzając bardziej egzotyczne posiłki, to zaczęliśmy się przyglądać również przyprawom, ziół na rynku jest wiele, wszak światowa gastronomia wymaga dzisiaj od kucharza niebagatelnej wiedzy w tej materii. Trzeba sobie powiedzieć otwarcie – można ugotować wszystko i przyprawić w dowolny sposób, ale oczywiście trzeba mieć jakieś tam pojęcie o świecie kulinariów. Tutaj nie ma miejsca na błędy, bo nawet zbyt duża domieszka ziół potrafi całkowicie zmienić smak dowolnej przyprawy i niestety zepsuć cały efekt gotowania. Co oferuje nam w tej materii gastronomia? Oczywiście bazylia, majeranek i oregano są wszystkim znane. Mniej już kolendra, gałka muszkatołowa czy też estragon. A przecież to tylko kropla w morzy współczesnego rynku. Jest tak wiele znakomitych przypraw ze wszystkich zakątków świata, że nie sposób nawet wszystkie te przyprawy poznać. Oczywistym faktem jest, że poznawać powinniśmy takie przyprawy, jakie będą odpowiadały naszemu menu, bo jeśli lubimy bigos. To papryczki z Ameryki Południowej nie bardzo będą do tego rodzaju potrawy pasowały i można je pomijać w naszych kulinarnych eksperymentach.