Zapewne wszyscy wiemy, że nowoczesny sprzęt nie świadczy o tym, że gastronomia przybiera nowej jakości w samym smaku, bo aż tak dobrze to nie ma. Musimy sobie uświadomić, iż owy sprzęt jedynie ułatwia pracę każdemu kucharzowi, ale nie świadczy o smaku danej potrawy, bo wciąż umiejętności kucharza są najistotniejszym elementem naszej kulinarnej uczuciowości., kubki smakowe wciąż doceniają kunszt, a nie szybkość pracy robota kuchennego.Wiadomo jednak, że nie można być obojętnym wobec tego, co daje nam dzisiejsza gastronomia i rynek z tym związanym. Wiele firm działających w tej dziedzinie gospodarki przygotowuje coraz to nowocześniejszy sprzęt, dzięki czemu każda kuchnia – czy to domowa, czy też restauracyjna – dzisiaj wygląda zupełnie inaczej, niż jeszcze kilkanaście lat temu. Kucharze mogą mówić o lepszym komforcie pracy, o dużych ułatwieniach, jakiej przygotowała dzisiejsza cywilizacja i potęp technologiczny. Takich sprzętów można wymieniać w nieskończoność, bowiem i samo zapotrzebowanie na tego rodzaju wsparcie jest ogromne. Gastronomia XXI wieku jest bardzo wymagająca. A każdy restaurator musi umiejętnie odpowiadać na potrzeby swoich klientów. Stąd też pamiętajmy o tym, jak pilnie trzeba się przykładać do tematu nowoczesności.