Z reguły uważa się, iż piece konwekcyjno parowe gwarantują wyśmienitą kuchnię. Ale wcale tak nie ma, bowiem mamy świadomość pewnych faktów: tutaj trzeba jeszcze mieć umiejętności i odpowiednie receptury, bo na pewno sam proces pieczenia to jedno, a umiejętność peklowania mięs to zupełnie inna kwestia. Dlatego też trzeba się tematem bardziej interesować niż tylko kwestie samej procedury i inwestycji w sprzęt gastronomiczny. Nie ma żadnych wątpliwości co do faktu, że tutaj podejść trzeba do zagadnienia bardzo zawodowo.Książki kucharskie nie mówią, jak używać pieców. Tym bardziej, że piece konwekcyjno parowe i ich technologie nieustannie się zmieniają. Trudno więc mówić i pisać w jakimiś uniwersalnymi recepturami kucharskimi w kontekście tegoż produktu. Ale za to możemy pochwalić się świetnymi sposobami na samo peklownie mięs, a jeśli spojrzeć na wspominane piece konwekcyjno parowe z perspektywy możliwości grzania potraw, czy nawet wypieków pieczywa, to mamy do dyspozycji nie lada interesujące narzędzie gastronomiczne, jakie ma wiele funkcji i da się wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. I oby tylko umiejętnie przyprawiać wszystko, co do owego pieca trafia, bo smak i jego intensywność jak zwykle jest najważniejszy.