Każdy piec, jaki służy kucharzowi musi być funkcjonalny. Stąd też jeśli zaczynamy się zastanawiać nad inwestycją w piece konwekcyjno parowe, to musimy sobie uwiadomić, że będzie to proces bardzo wymagający, obok jakiego żadnemu gastronomowi nie wolno kroczyć droga ignorancji, bo zły zakup boli bardziej niż brak inwestycji w kuchnie. Na co zwracać uwagę? Na pewno dzisiaj wszystkie piece konwekcyjno parowe muszą być wyposażone w odpowiednie narzędzie, jakie będzie odpowiedzialne za to, by regulować moc grzania grzałek zamontowanych w piec. Bo jeśli ten temat zbagatelizować, to kucharz będzie miał spore problemy z ustawieniem odpowiedniej temperatury dla przygotowywanej potrawy, a to z kolei grozi jej zepsuciem – jak chociażby przypaleniem. Nie można ignorować więc rozsądku podczas zakupów, bo takowa ignorancja może narazić na niepowodzenie nie tylko kuchnię w knajpie, ale i nasz firmowy budżet. Dlatego poczytajmy najpierw dobrze o piecach, zanim takowe kupimy. Żeby się czasami nie okazało, iż piece konwekcyjno parowe, mimo że nowe, to będą całkowicie nieprzydatne w restauracji. To byłby prawdziwie finansowy koszmar związany z inwestycjami w restaurację.