Najczęściej piece konwekcyjno parowe kojarzymy z kuchniami wielkich restauracji, tam bowiem kucharze przygotowują rozmaite posiłki. Pizza, pieczone mięsa, grille, szaszłyki – możliwości są przeogromne, kiedy tylko wspominamy ten rodzaj kucharskiego narzędzia. Ale kiedy tylko spojrzeć na takie piece konwekcyjno parowe z punktu widzenia piekarniczego to również jest tutaj wiele do powiedzenia. O czym mowa? O tym, że wiele mniejszych piekarni w ten sposób bowiem oszuka swoich oszczędności. Bo przecież jeśli tylko policzyć sobie koszty zatrudnienia piekarza jaki wypiekałby w tradycyjnym piecu bułeczki, to łatwo dojść do wniosku, że to dość kosztowne nieczęsto nadwyręża budżet niewielkiej firmy. Z kolei piece konwekcyjno parowe mogą się okazać bardzo ekonomiczne, bo przecież często bywa tak, ze używane są owe piece w samych sklepach, a zarządzaniem owym piecem zajmuje się sprzedawca w wolnych chwilach, kiedy nie trzeba obsługiwać klientów. Często się tego rodzaju rozwiązania spotyka, bowiem to całkiem interesująca kwestia z punktu widzenia ekonomii. Dlatego też piece konwekcyjno parowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród kupców. Bo to jest nowoczesność piekarniczego rynku.