Tradycyjna polska kuchnia nigdy się nie starzeje. Bigosy, pitraszone kiełbaski, pierogi i dziesiątki innych przysmaki, jakie znane są od dziesiątek lat, a jakich przepisy doskonale znamy gotowały to nasze babki, potem matki, teraz my tajemnicę dobrego jedzenia przekazujemy naszym dzieciom z nadzieją, że polska gastronomia nigdy nie zostanie zapomniana kosztem fast foodów i egzotyki, jakiej w jedzeniu coraz więcej. Oczywistym faktem jest, iż musimy kultywować naszą tradycyjna kuchnię. Oczywiście i trzeba każdego dnia gotować tyko i wyłącznie wedle staropolskich receptur ale na pewno musimy pamiętać o tym, jak wyglądała gastronomia jeszcze kilak dekad temu. Wbrew opinii nie jest to nudny temat do dyskusji, ale na pewno trzeba sporo się naczytać, by znaleźć te perełki informacyjne, jakie na nowo spowodują naszą miłość do tradycji kulinarnej. Bo przecież trzeba pamiętać o spuściźnie naszych przodków. A jeśli ten temat będziemy ignorować, to szybko zatracimy się kulturowo i w niepamięć pójdą te wspaniałe potrawy. Bo przecież bigos i gastronomia to dzisiaj idealne połączenie dobrego smaku.