Kto wymyślił piece konwekcyjne? Kto wymyślił piece konwekcyjno parowe? A kto wymyślił piece kaflowe, parowe, węglowe, gazowe, do pizzy i… można wymieniać w nieskończoność. My nie będziemy tutaj szukali odpowiedzi, bo po co. Owszem, może dla niektórych ma to znaczenie, jeśli chcą rozpatrywać tę kwestię z punktu widzenia rozwiązań inżynieryjnych, ale przecież takich osób jest niewiele. Wolimy zdecydowanie efekty istnienia tego rodzaju urządzeń, chcemy, by one gwarantowały nam znakomite potrawy. Bo lubimy mięso kiedy to pieczone jest w nowoczesnych piecach, lubimy, kiedy w knajpie podaje się nam z potrawami jeszcze ciepłe pieczywo. To wszystko ma znamienna wartość dla każdego klienta idącego do restauracji dlatego też, kiedy tylko nadarza się okazja, interesują nas piece konwekcyjno parowe, ale tylko jeśli spoglądać na nie z perspektywy znakomitości. Bo to nowoczesność, jaka z impetem wkroczyła do naszych kuchni, do domów jak i kuchnie w restauracjach. Cenimy sobie tego rodzaju produkty, bowiem znacznie ułatwiają one pracę wszystkim kucharzom i nie ma cienia wątpliwości, że są to elementy, obok jakich żadnemu cywilizowanemu człowiekowi współczesnych czasów przejść nie wolno obojętnie i bezwiednie, bo piece konwekcyjno parowe to ważny produkt XX wieku.