Co oferują nam włoskie knajpki? Dużo fajnych przysmaków. Zresztą co tu dużo mówić, odkąd żyjemy w teoretycznie demokratycznym kraju i odkąd nasza rodzima gastronomia zaczęła akceptować inne kultury kulinarne, to rynek polskich restauracji bardzo się zmienił. Mamy przecież pizze, jakie w czasach PRL-u trudno było uraczyć. Mamy również lasagne, spaghetti i wiele innych popularnych potraw, o jakich dzisiaj mówi się wyłącznie w samych superlatywach. Bo kochamy kuchnię włoską i to, co wniosła ona do naszego świata smaków. A jeśli spojrzeć na włoskie restauracje z punktu widzenia wszechobecnych pizzerii, to trudno nie zauważyć, jak wielkim zainteresowaniem cieszą się tego rodzaju knajpki. Chętnie pizzę zamawiamy i jadamy, bo nie jest to danie specjalnie drogie, a jednak jest bardzo pożywne no i smakuje wybornie. Trochę włoska gastronomia zaczęła zabijać w naszą ochotę do gotowania i kultywowanie polskiego jadła, ale nie ma też co popadać w jakieś dziwne i tajemnicza skrajności. Włoskie smaki są wyborne, jeśli umiejętnie poruszać się po tajemnicach tegoż świata smaku. A jeśli nie mamy takich umiejętności, to w necie aż roi się od wartościowych przepisów, które uczą, jak przyrządzić pyszną pizzę.