Recepta na udaną nalewkę

Polacy uwielbiają własnoręcznie przyrządzone nalewki. Szczególnie te na bazie sporej dawki spirytusu w połączeniu z miodowym bądź owocowym smakiem. W zdecydowanej większości przepisy na nalewki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Niestety dzisiaj zwyczaj wytwarzania własnych nalewek nieco zanika. Jeśli chcemy by nalewka była wytrawna należy postawić na wykorzystanie spirytusu 60 %. Jeśli chcemy by nalewka była słodka spirytus powinien mieć 70 % nalewki. Wszystkie dostępne przepisy na nalewki zakładają to by używać tylko i wyłącznie świeżych ziół oraz owoców. Najlepiej sporządzać je na bazie własnoręcznie wyhodowanych owoców z przydomowego ogródka. Najpopularniejsze przepisy na nalewki dotyczą tych bazie wiśni oraz śliwek. Powinny być one pozbawione pestek. Jeśli zaś chodzi o proporcje to w zależności od przepisu na 1 kg owoców stosujemy od 1l do 1,5l alkoholu. Następnie całość należy marynować. Najwięksi znawcy twierdzą, że nalewki powinno się marynować nawet przez pół roku. Na koniec wystarczy już tylko czekać.

Comments are closed.