Polacy uwielbiają własnoręcznie przyrządzone nalewki. Szczególnie te na bazie sporej dawki spirytusu w połączeniu z miodowym bądź owocowym smakiem. W zdecydowanej większości przepisy na nalewki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Niestety dzisiaj zwyczaj wytwarzania własnych nalewek nieco zanika. Jeśli chcemy by nalewka była wytrawna należy postawić na wykorzystanie spirytusu 60 %. Jeśli chcemy by nalewka była słodka spirytus powinien mieć 70 % nalewki. Wszystkie dostępne przepisy na nalewki zakładają to by używać tylko i wyłącznie świeżych ziół oraz owoców. Najlepiej sporządzać je na bazie własnoręcznie wyhodowanych owoców z przydomowego ogródka. Najpopularniejsze przepisy na nalewki dotyczą tych bazie wiśni oraz śliwek. Powinny być one pozbawione pestek. Jeśli zaś chodzi o proporcje to w zależności od przepisu na 1 kg owoców stosujemy od 1l do 1,5l alkoholu. Następnie całość należy marynować. Najwięksi znawcy twierdzą, że nalewki powinno się marynować nawet przez pół roku. Na koniec wystarczy już tylko czekać.