Co jeść aby długo żyć?

image Zacznijmy od tego, co należy odrzucić lub ograniczyć do minimum. A więc przede wszystkim na indeksie znajdą się oczyszczane węglowodany: cukier, wszelkie słodycze, ciasta, bułki, kluski, biały ryż i manna. Nie dają one ustrojowi żadnych innych wartości prócz kalorycznych — powodują tycie, zaparcie stolca i uszkodzenie procesów przemiany materii przez zaburzenia równowagi składników pokarmowych. Masło? Inne tłuszcze? — Czy odrzucić je całkowicie? Obfite używanie masła i tłuszczów zwierzęcych bardzo przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Ale masło jest łatwo strawne i zawiera witaminy A i D. Jeśli używamy dużo pełnotłustego mleka, masło należy już odrzucić. Lecz jeśli pijemy mleko chude lub maślankę i dieta nasza ogólnie jest „chuda” — pewne nieduże ilości masła stosowane nie co dzień mogą być pożyteczne. Tłuszcze roślinne, a więc oleje zawierające tzw, nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz tłuszcze rybne przeciwdziałają miażdżycy — poniekąd leczą ją. Toteż ograniczając masło i tłuszcze mięsne należy przyzwyczajać się do olejów, które trzeba dodawać w ilości 2 do 3 łyżeczek dziennie do surówek, kartofli, sałaty itp. Natomiast oliwa i margaryna nie wywierają na przebieg miażdżycy wyraźnego wpływu.

Comments are closed.