Prawidłowa dieta w ciąży

image O tym, że kobieta powinna w okresie ciąży zwracać szczególną uwagę na to, co je, nie trzeba nikogo przekonywać. Co jednak zrobić, aby dieta ciężarnej była dobrze skomponowana? Przede wszystkim warto kierować się zasadą, że wprowadzanie radykalnych zmian w tym okresie może przynieść więcej frustracji i niezadowolenia niż pożytku – niezadowolona matka to nieszczęśliwe dziecko, a tego chcemy uniknąć. Dieta kobiety w ciąży powinna być urozmaicona i zbilansowana. Należy spożywać w tym okresie wiele warzyw i owoców oraz nabiału, pod każda postacią. Dobrze jest z kolei zrezygnować z takich produktów jak sery pleśniowe, surowe ryby czy pasztety – mogą powodować zatrucia pokarmowe, szczególnie niebezpieczne w okresie ciąży. Dobrze jest pamiętać, że dieta kobiety ciężarnej nie powinna być zbyt kaloryczna, gdyż ciąża to okres wzmożonego prawdopodobieństwa zapadnięcia na cukrzycę, której jedną z przyczyn jest właśnie nadwaga. Kobieta w ciąży powinna dbać o jakość produktów, które spożywa, żeby nie szkodzić

Comments are closed.