Każde mięso wołowe smakuje inaczej, wie o tym każdy – wcale nie trzeba być specem od kuchni, dla jakiego nawet egzotyczna gastronomia nie ma tajemnic. To czuja nawet laicy smakowi, bo kurczak k to zupełnie inne mięso niźli tusza kaczki. Inaczej smakuje polędwiczka, inaczej świński ozór, jeszcze innego smaku będziemy oczekiwali od boczku lub też schabu. Każdy z nas potrafi zapewne docenić też umiejętność przyrządzania poszczególnych odmian mięsa, bo przecież kurczak smażony na różnie smakuje inaczej iż ten gotowany, inaczej smakuje karkówka z patelni a inaczej ta przypiekana na grillu. Naturalnie umiejętności kucharza są jak zwykle istotne i świadczą o wartości smaku, ale nie popadajmy w jakieś tam dziwaczne skrajności, bo wiedzmy, że światowa gastronomia ma nam do zaoferowania bardzo wiele. Z jednej strony chodzi o przepisy na tanie obiady z całego globu, bo przecież każda kultura kulinarna ma inne sposoby i inne przyprawy dla poszczególnych mięs. A jeśli dodać do tego różnorodność sprzętu kucharskiego, jaki pomaga nam w kuchni, to mamy obraz różnorodności kucharskiej naszej planety. I dobrze, bo na tym zyskuje nasze podniebienie, kiedy kosztujemy potraw przyrządzonych przez mistrzów kuchni.