Pewnie każdy, kto rozglądał się za produktami względem wyposażenie kuchni wie, iż jest to temat bardzo obszerny i wzbudzający wiele kontrowersji. Marzeniem chyba każdego jest posiadanie własnej, ekskluzywnej restauracji, ale niewiele decyduje się w ogóle na to by przystąpić do takiej inwestycji. Dlaczego? Warto spojrzeć na same ceny nowoczesnego sprzętu gastronomicznego. Bo przecież piece konwekcyjno parowe są bardzo drugim sprzętem, minimum jedenaście, dwanaście tysięcy złotych trzeba wydać na sprzęt produkowany w Polsce. Jeszcze idąc dalej: zachodni sprzęt jest jeszcze bardziej skomplikowany, wszak są to bardzo zaawansowane piece konwekcyjno parowe, jakie technologiczny postęp niestety wyprowadził na bardzo wysokie stawki, i tego rodzaju sprzęt to koszty niekiedy nawet grupo ponad trzydzieści tysięcy za jeden piec. Nie ma cienia wątpliwości co do faktu, że jest to ważny problem każdego inwestora, bo jeśli dodać do tego inne produkty, roboty kuchenne, wysokiej jakości garnki, sztućce i wszystko inne… jest to znaczące przedsięwzięcie. Nie można w żaden sposób tego tematu olewać, tym bardziej, że faktycznie dzisiaj otwarcie jakiejś knajpy to ogromny wydatek z jakim niewielu może się zmierzyć.