Kiedyś piekarz miał do dyspozycji tylko klasyczny piec, w jakim musiał upychać swoje wszystkie wyroby, bułki, chleby i wszystko, co pieczenia wymagało. Oczywiście musimy sobie wszyscy uświadomić pewien fakt – musimy wszak uwzględnić to, iż dzisiaj piekarz ma do dyspozycji zupełnie inne narzędzia, niż ich poprzednicy kilkadziesiąt lat temu. Na uwagę zasługują przede wszystkim piece konwekcyjno parowe, jakie można kupić praktycznie u każdego producenta narzędzi gastronomicznych. Wiadomo – jest to poważny aspekt naszej codzienności, bowiem z reguły każdy z nas chleb lub innego rodzaju pieczywo jada. Nie zastanawiamy się przy tym, jak on powstaje – oby by smaczny. Ale przecież piece konwekcyjno parowe są dzisiaj ułatwieniem dla każdego, kto tylko na pieczeniu się zna. Pojawiają się takie nie tylko w piekarniach, ale i sklepach wielkopowierzchniowych, byśmy wszyscy mogli spokojnie jadać świeże pieczywo. Pieczywo niekiedy jeszcze ciepłe. A w tym wszystkim wspominane piece konwekcyjno parowe pomagają, nie zajmują wiele miejsca, można je stosować bez konieczność podłączania do komina, co na pewno jest ważnym argumentem przemawiającym na korzyść tegoż pieca.